Asbestattest - FAQ
Verkoopt u een woning gebouwd voor het jaar 2001? Dan is een asbestattest verplicht vanaf 23 november 2022. Dit attest bevat informatie over asbest in de woning en toetst of de woning asbestveilig is. Door asbest in slechte staat op te sporen en te verwijderen wil men Vlaanderen tegen uiterlijk 2040 asbestveilig maken. Zo zijn de koper en verkoper duidelijk geïnformeerd. Da’s best een opluchting, toch?
Wat is een asbestattest en waarom heeft u een asbestinventarisatie nodig? Hier vindt U alle antwoorden! Als uw vraag hier niet wordt beantwoord, aarzel dan niet om contact met Verbo Advies op te nemen. Wij doen ons best om u zo snel mogelijk te helpen.
​
Wat is een asbestattest?
Een asbestattest is het resultaat van een Asbestonderzoek van een woning of appartement, opgemaakt volgens het inspectieprotocol van OVAM. Op basis van deze inventarisatie levert de asbestdeskundige een asbestattest af, uitgereikt door OVAM. Het beschrijft voor een normaal gebruik van het gebouw welke materialen of gebouwonderdelen asbest bevatten, wat de staat is van het asbest en geeft advies over hoe het veilig kan beheerd of verwijderd worden. Wanneer de asbesthoudende materialen verwijderd moeten worden, omdat ze een gevaar vormen voor de gezondheid, staat er ook een adviestermijn vermeld.
Het attest heeft slechts een adviserende rol, u of de koper zijn voorlopig tot niets verplicht.
Waarom een asbestattest?
Het gebruik van asbest in België werd pas vanaf januari 2001 verboden. Daarom moeten enkel gebouwen met een bouwjaar ouder dan 2001 over een asbestattest beschikken. Is uw woning uit een risicobouwjaar? Dan is het belangrijk om gezondheidsrisico’s door asbest te vermijden. Dankzij dit attest komt u te weten welke materialen asbest bevatten en hoe u als eigenaar het gebouw asbestveilig kan maken.
De Vlaamse overheid streeft ernaar om Vlaanderen tegen 2040 asbestveilig te maken. Dit gebeurt in verschillende stappen. De eerste stap is een asbestattest verplicht maken voor alle woningen die van voor 2001 gebouwd zijn en verkocht worden. Zo weet de koper waar er in het huis asbest aanwezig is en kan men een inschatting maken wat het kostenplaatje zal zijn bij verwijdering.
​
Is het asbestattest verplicht?
Vanaf 23 november 2022 hebt u verplicht een geldig asbestattest nodig als
• U eigenaar bent van een gebouw of een deel van gebouw (vb. een appartement Het betreft niet alleen woningen maar elke toegankelijke constructie. Dus ook bedrijfsgebouwen, kantoorgebouwen, overheidsgebouwen, agrarische gebouwen, religieuze gebouwen,....)
• het gebouw dateert van vóór 2001,
• de oppervlakte van het gebouw 20 m² of meer is
• het gebouw toegankelijk is,
• U het gebouw verkoopt of schenkt (overdracht tussen levenden; erfenissen vallen hier niet onder).
De makelaar of notaris neemt de informatie uit het asbestattest op in het compromis en uiteindelijk in de notariële akte.
Voor gemeenschappelijke delen in appartementsgebouwen, geldt de plicht vanaf 1 mei 2025. Dit attest geeft aan hoe asbestveilig een woning is. Zo is de nieuwe bewoner goed geïnformeerd over eventuele gevaarlijke stoffen.
Tegen uiterlijk 2032 moet voor álle gebouwen, die voor 2001 gebouwd werden, een asbestattest opgesteld worden, ongeacht of er een verkoop mee gemoeid is.
Bij verhuur van (een deel van) een gebouw is de eigenaar die over een asbestattest beschikt, verplicht om een kopie te bezorgen aan de (nieuwe) huurders.
​
Hoelang is het asbestattest geldig?
Als er tijdens de inspectie helemaal geen asbesttoepassingen worden aangetroffen, dan is het asbestattest oneindig geldig. Als er ook maar iets is aangetroffen, dan is een asbestattest 10 jaar geldig, maar wanneer er minimaal één asbesthoudend materiaal wordt gevonden met een hoog risico, is wordt dit ingekort tot vijf jaar of opnieuw bij een nieuwe vorm van overdracht. Nadien dient een actualisatie te worden uitgevoerd.
​
Wie mag een asbestattest opmaken?
Enkel gecertifieerde asbestdeskundigen die een opleiding hebben genoten en geslaagd zijn voor hun theoretische en praktische examen kunnen een asbestattest afleveren. Verbo Advies is daarom uw juiste partner.
​
Wat doet een asbestdeskundige tijdens een bezoek?
Voor het afleveren van een asbestattest volstaat een niet-destructief onderzoek: er zal een asbestdeskundige inventarisatie (ADI) moeten langskomen voor een volledige inventarisatie van alle asbesttoepassingen in je huis. Asbest-toepassingen zijn niet altijd op het eerste zicht te herkennen. Gezien de grote diversiteit aan toepassingen kan er vaak enkel via een staalanalyse bepaald worden of een materiaal al dan niet asbesthoudend is. Enkel een gecertificeerde asbestdeskundige inventarisatie (ADI) mag daarom het attest opmaken. Bij Verbo Advies bent u hiervoor op het juiste adres
Een niet-destructieve asbestinventaris beschrijft enkel de asbestbronnen die een risico kunnen vormen bij het normale, dagelijks gebruik van het gebouw. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om rechtstreeks waarneembare materialen. Het doel van dit standaardonderzoek is waarneembare asbestverdachte materialen op te sporen zonder de materialen (vloeren, wanden, …) te ontmantelen en dit volgens het OVAM-inspectieprotocol. Bij grote renovatie- of afbraakwerken kan een zogenaamd destructief onderzoek uitgevoerd worden. Beide soorten onderzoeken worden – indien nodig – aangevuld met een monstername die verder geanalyseerd wordt in het laboratorium.
De staalnamen gebeuren zonder de functionaliteit van het gebouw aan te tasten en met respect voor de esthetiek. Voor staalname van pleisterwerk is beschadiging soms noodzakelijk en zal dit gebeuren op een plek in overleg met de klant. De aanwezigheid van de klant is tijdens de inventarisatie daarom zeer gewenst.
Tijdens de staalnamen is het mogelijk dat de expert persoonlijke beschermingsmiddelen draagt en u vraagt om tijdelijk de ruimte te verlaten, dit in de optiek de gezondheidsrisico’s te beperken.
Uitgezonderd: minieme schade als gevolg van monstername van een materiaal volgens het inspectieprotocol wordt niet gezien als destructief onderzoek. Voor de monstername moet dan een stukje van het verdacht materiaal verwijderd worden. Bij het opstellen van een destructieve asbestinventaris gebeurt dat wel.
Een eigenaar kan dit onderzoek weigeren, maar dan wordt het materiaal automatisch als asbesthoudend beschouwd. Naast de woning onderzoekt een asbestdeskundige ook tuinen, bergingen enzovoort.
Mogelijke staalnameplaatsen zijn:
• leidingisolatie: het aantal stalen is afhankelijk van het aantal lm dat aanwezig is,
• wandpleister: het aantal stalen is afhankelijk van het volume van het gebouw + verdachte lokalen,
• vloerbekleding, al dan niet met een lijmlaag,
• mastiek,
• asbestkoord,
• …
Een destructieve asbestinventaris beschrijft alle asbesthoudende materialen die in het te slopen of te renoveren gebouw aanwezig zijn. Dit zijn zowel de rechtstreeks waarneembare materialen alsook de potentieel ingesloten materialen die tijdens de werken of het slopen bloot komen te liggen.
Dankzij de opmaak van een destructieve asbestinventaris kunnen asbesthoudende materialen veilig en selectief weggenomen worden, vooraleer er andere werken plaatsvinden. Zo komt niemand ongewenst in aanraking met het asbest én komt het asbest eveneens niet in het sloopafval terecht. De opmaak van een destructieve asbestinventaris is dan ook een onontbeerlijk instrument om selectieve sloop/ontmanteling mogelijk te maken.
Bent u van plan om renovatiewerken uit te voeren? Dan kan dit asbestattest handig zijn als startbasis. Voorafgaand aan renovatiewerken heb je een (beperkt) aanvullend destructief onderzoek nodig om ingesloten asbest op te sporen. Ook aannemers die over een asbestinventaris moeten beschikken, gaan op deze manier te werk.
Besef dat ruimtes (denk aan kruipkelders) < 1,50m als ontoegankelijk worden beschouwd en dus als asbestverdacht worden geklasseerd. Toepassingen die zich > 3,50 m worden eveneens als ontoegankelijk beschouwd (tenzij een hoogtewerker ter beschikking wordt gesteld) en dus ook als mogelijks asbestverdacht zullen geklasseerd worden.
De aanvrager/ verkoper /klant heeft er alle baat bij om de asbest expert zo goed mogelijk bij te staan. Voor ruimtes die tijdens het eerste bezoek niet inspecteerbaar zijn (vb. volgestouwd, slotvast, begroeid…) moet een tweede afspraak gemaakt worden en een extra kost worden aangerekend. Zolang de inspectie niet heeft plaatsgevonden worden deze ruimten /plaatsen als asbestverdacht beschouwd en zal het attest niet afgeleverd worden.
​
Wie mag asbest verwijderen?
In specifieke gevallen mag u asbesttoepassingen zelf verwijderen (zie ook onze webpagina met betrekking tot verwijdering van asbest): als het materiaal niet gebroken wordt, in goede staat is en losgemaakt kan worden zonder te beschadigen. Dit mag enkel met traagdraaiend materiaal. Via de gemeente kunt u beschermingsmateriaal en afvalzakken aankopen.
Voor meer risicovollere toepassingen kunt u beroep doen op een erkend asbestverwijderaar. Het voordeel hiervan is dat u dan kan gebruikmaken van ondersteuningsmaatregelen (subsidies) door de OVAM.
​
Wanneer is een actualisatie nodig van het asbestattest?
Een actualisatie is nodig in twee gevallen:
• Bij een vervallen attest
• Bij wijzigingen aan de toestand van het gebouw dat is opgenomen in de asbestinventaris, dit kan gaan over asbest dat verwijderd is, nieuw vrijgekomen asbest verdacht materiaal bv bij de start van een verbouwing of beschadiging aan bestaande constructies waardoor de toestand van het asbesthoudend materiaal zou kunnen zijn gewijzigd bv. na een storm of brand.
Het aanwezige attest wordt als basis genomen indien deze conform de procedure werd opgemaakt. Een bezoek ter plaatse door een abestdeskundige inventarisatie (ADI) blijft verplicht.
​
Wat zijn de voordelen van een asbestattest?
• Gebouweigenaars en huurders informeren en beschermen
• Identificatie van de asbest risicosituaties
• Het mogelijk maken van verwijdering van asbesthoudend materiaal
• Overzicht op het aanwezige asbest in het gebouw
• Nuttige informatie voor brandweer en dienstverleners
• Het vermijden van verborgen gebreken bij overdracht (verkoop, vruchtgebruik, …)