Ons Stappenplan
De EPC inspectie moet worden uitgevoerd door een gecertificeerd energiedeskundige type A (voor residentiële en kleine niet-residentiële gebouwen). Energiedeskundigen volgen een verplichte opleiding en moeten hiervoor geslaagd zijn in het examen. De gecertifieerde energiedeskundige van Verbo Advies genoot deze intensieve opleiding. Bij de inspecties en inventarisaties wordt strikt het inspectieprotocol van het VEKA (Vlaams Energie- en Klimaatagentschap) gevolgd. Hieronder vindt U de stappen tot het verkrijgen van een geldig attest:
Prijsofferte
Via het online formulier vraagt u een offerte aan voor uw EPC-attest. U kunt ons natuurlijk ook contacteren via de contact pagina. U beschrijft zo goed mogelijk het te inventariseren pand en bezorgt ons alle documenten (bouwplannen, bestekken, facturen, , ...) die van belang kunnen zijn om een volledig beeld te krijgen van de situatie. Vaak resulteert het voorleggen van bewijsstukken in een betere energiescore. Als er geen bewijsstuk voorhanden is, wordt gerekend met standaardwaarden en zal dat meestal een negatieve invloed hebben op uw EPC. Op basis van de gegevens die wij ontvangen via ons contactformulier stellen we een op maat gemaakte offerte op.
Opdracht
Bij akkoord van deze offerte, wordt er overgegaan tot het invullen van de opdrachtovereenkomst. Hierin bevestigt u als eigenaar de opdracht aan de energiedeskundige om een EPC-attest op te maken.
Tevens wordt de aanstiplijst ingevuld en door beide partijen ondertekend.
Vooronderzoek - aanstiplijst
Bij de opmaak van een EPC komt heel wat kijken. De energiedeskundige maakt het energieprestatiecertificaat (EPC) op basis van zijn vaststellingen ter plaatse. Omdat niet alle eigenschappen ter plaatse zichtbaar zijn, mag de energiedeskundige ook beroep doen op specifieke bewijsstukken. Dat zijn documenten waarover u als eigenaar beschikt en die de aanwezigheid en eigenschappen van isolatie, materialen of toestellen aantonen.
Dat kan helpen om inzicht te verschaffen in de aard van het gebouw. Hoe meer correcte informatie, hoe efficiënter onze energiedeskundige zijn bezoek kan uitvoeren.
Hiervoor heeft het VEKA een (verplichte) aanstiplijst ontwikkeld, waarop aangeduid welke documenten beschikbaar zijn gesteld. Na invulling en overhandiging van de documenten, wordt deze door beide partijen ondertekend.
Soms kan een vooronderzoek nodig zijn om te zien of een EPC nodig is of om te bepalen hoeveel en welke types EPC’s moet opgemaakt worden. Hierover moeten duidelijke afspraken gemaakt worden tussen de opdrachtgever en de energiedeskundige.
Plaatsbezoek: opmeten gebouw
De energiedeskundige type A moet ter plaatse langskomen om de woning te inspecteren en kijkt daarbij naar het dak, de muren, de vloer, de ramen, de deuren, de gebruikte isolatiematerialen, de verwarmingsinstallatie …. Hiervoor moet de energiedeskundige toegang hebben tot alle ruimten van het gebouw of de gebouweenheid waarvoor een EPC opgesteld wordt.
De energiedeskundige zal een opmeting maken van het beschermde volume van de eenheid of het gebouw. Dit volume omvat alle ruimten die men wenst te beschermen tegen warmteverlies.
Eens de grens van dit volume vastgelegd is, zal de energiedeskundige een opmeting uitvoeren van dit volume en van de schildelen (gevels, daken, ramen, deuren,…) die het begrenzen.
Plaatsbezoek: Isolatie en schrijnwerk
Daarna kijkt de energiedeskundige of/welke isolatie er aanwezig is in muren, daken, vloeren, plafonds, poorten en deuren. Is er isolatie aanwezig, dan bepaalt hij zoveel mogelijk de eigenschappen van de isolatie, zoals het materiaal en de isolatiedikte. Hiervoor baseert hij zich op bewijsstukken die je als eigenaar hebt (zoals foto’s van het plaatsen van de isolatie, facturen, verpakkingen). De deskundige kan ook een (destructieve) controle doen, zoals bijvoorbeeld de muurisolatie inspecteren via een ventilatierooster aan de buitengevel, een plafondspotje losmaken, enzovoort. Ook het schrijnwerk brengt hij in kaart. De deskundige bekijkt zowel de beglazing als de profielen en maakt relevante foto’s die later gebundeld zullen worden in een dossier.
Plaatsbezoek: Technische installaties
De deskundige bekijkt ook de technische installaties. Deze hebben immers ook een impact op het EPC-label. Verzamel ook hiervoor de nodige documentatie, al zal de deskundige ook kijken naar het merk, model, fabricagejaar, … om nadien de technische specs van het toestel op te zoeken. Ook hier maakt hij foto’s.
Zijn er collectieve installaties aanwezig, dan moet de toegang tot de stookruimte geregeld worden voor de energiedeskundige (tenzij er reeds een EPC van de Gemeenschappelijke Delen aanwezig is). Ook toegangen tot zolders zonder vaste trappen moeten voorbereid worden.
Het EPC attest
Wij rapporteren de aangeleverde bewijsstukken en de visuele vaststellingen die werden gedaan tijdens het plaatsbezoek via een databank van de VEKA en op basis hiervan levert de VEKA een EPC attest af. Een EPC attest of energieprestatiecertificaat is een rapport dat inzicht geeft in de energetische kwaliteit van een woning. Het rapport wordt door een energiedeskundige opgemaakt en voorzien van een energiescore. Daarnaast geeft het EPC ook enkele tips en aanbevelingen over hoe u uw woning energiezuiniger kan maken.
Wat als de EPC score slecht is?
Vooral bij oudere woningen waarin weinig renovatiewerken hebben plaatsgevonden, kan het gebeuren dat de EPC score niet is zoals je gehoopt had. Omdat de overheid een aantal maatregelen heeft genomen om te zorgen dat tegen 2050 alle gebouwen een score A zouden hebben, is er ook een zekere druk om zelf een aantal zaken in de woning aan te passen om dit doel te bereiken.
In het EPC attest staan een aantal aanbevelingen, die louter kwalitatief van aard zijn. Om een beter inzicht te krijgen welke maatregelen je best het eerst zou nemen, kunnen op basis van het EPC attest één of meer simulaties uitgevoerd worden: de invoergegevens worden dan aangepast naar de gewenste situatie en er wordt dan nauwkeurig berekend wat de uitkomst zal zijn wat betreft de energiescore. Door verschillende opties te vergelijken (kostprijs - effect) kun je de prioriteiten gaan bepalen.
Eens de werken zijn uitgevoerd, kan het EPC attest daarna worden geactualiseerd. Dit kan zeer nuttig zijn verkoop of verhuur van de woning.
Vraag voor een simulatie een aparte offerte aan. Het kan je op termijn (veel) geld besparen.