Wat is EPC?
Het EPC
Een EPC attest of energieprestatiecertificaat is een rapport dat inzicht geeft in de energetische kwaliteit van een woning. Het rapport wordt door een energiedeskundige (type A) opgemaakt en voorzien van een energiescore. De energiescore wordt bepaald door: het type warm water installatie (sanitair water en CV water) en de isolatiewaarde van: het dak, de vloer, ramen, muren en deuren. Hoe lager de EPC waarde, hoe beter de energieprestatie van het gebouw. Voor EPC’s die zijn opgemaakt na 1 januari 2019, krijgt het gebouw een score van A (energiezuinig) tot G (energieslurpend). Daarnaast geeft het EPC ook enkele tips en aanbevelingen over hoe u uw woning energiezuiniger kan maken.
Bij verkoop of verhuur van de woning ben je verplicht om een EPC attest in je bezit te hebben. Potentiële kopers of huurders krijgen door het energieattest inzicht in de energie efficiëntie van de woning
Het EPC attest wordt opgemaakt door een energiedeskundige (type A), die bij zijn energie-audit rekening houdt met verschillende elementen van de woning. De belangrijkste zijn:
-
Bouwjaar: oudere gebouwen zijn meestal minder goed geïsoleerd, waardoor ze minder goed scoren dan nieuwbouwwoningen.
-
Type woning: bij open bebouwingen gaat er sneller energie verloren dan bij bijvoorbeeld appartementen of rijhuizen. Dat heeft een invloed op de EPC score.
-
Verwarmingssysteem: de manier waarop u uw woning verwarmt, speelt een grote rol bij de bepaling van de EPC score. Zo zal een woning met een warmtepomp beter scoren dan een woning verwarmd met gas.
-
Isolatie: hoe beter de woning is geïsoleerd, hoe lager de EPC waarde.
-
Zonnepanelen: als u zonnepanelen op uw dak heeft liggen, komt dit ten goed van een betere (lagere) EPC-waarde.
Soorten EPC
Niet alle gebouwen zijn gelijk. De constructie kan verschillen naargelang het doel, de eigenaar kan het op een specifieke manier gebruiken, etc … Daarom wordt er ook een onderscheid gemaakt in verschillende types EPC.
Het meest gekend is het EPC residentieel. Alle gebouwen die bewoond worden, vallen hieronder. Soms bevat een woning op het gelijkvloers nog een kleine handelsruimte. Daarom worden onder bepaalde voorwaarden, ook deze ruimten op dezelfde wijze beschouwd als residentiële gebouwen. Dit hangt vooral af van de grootte van de niet-residentiële ruimtes. Al deze EPC’s worden opgesteld door de energiedeskundige type A.
Voldoen de ruimtes niet aan deze voorwaarden, dan valt dit onder de EPC niet-residentieel; het EPC voor deze gebouwen kan enkel opgemaakt worden door een erkend energiedeskundige type D.
EPC appartement
Men spreekt van een appartement, als binnen één gebouw minimaal 2 wooneenheden aanwezig zijn. Meestal is er ook sprake van een aantal gemeenschappelijke delen, waarvoor een apart EPC (EPC GD) moet worden opgesteld. (verplichting vanaf 1 januari 2024)
Alle gegevens van de gemeenschappelijke delen van de daken, vloeren en muren worden overgenomen vanuit dit overkoepelende EPC GD.
-
Nodig wanneer een eenheid te huur wordt aangeboden
-
Nodig bij elke notariële overdracht in volle eigendom
-
Nodig wanneer bij verkoop, het bestaande EPC dateert van voor 2019
-
Is uw woning jonger dan 10 jaar, dan mag u ook het EPC Bouw gebruiken bij verkoop of verhuur indien beschikbaar
-
Dit EPC is 10 jaar geldig
​
EPC gemeenschappelijke delen
Een EPC gemeenschappelijke delen (EPC GD) heeft op zichzelf geen label, en is eerder een inventaris van:
-
De isolerende eigenschappen van muren, vloeren en daken.
-
Oppervlaktes van ramen, deuren, poorten en panelen.
-
Collectieve installaties.
-
Zonnepanelen en zonneboilers.
De opmaakt van EPC’s gemeenschappelijke delen moet gebeuren met de nodige zorg, want alle onderliggende EPC’s nemen die waardes over.
Zodra er energiebesparende werken aan het appartement gebeuren, dient het EPC GD geactualiseerd te worden, zodat toekomstige EPC’s van de bevattende eenheden correct zijn. Bestaande EPC’s van de eenheden dienen niet verplicht aangepast te worden, tenzij binnen de eenheden zélf ook renovaties worden uitgevoerd..
-
Het EPC GD is sinds 1 januari 2024 verplicht voor appartementen vanaf 2 eenheden. .
-
Dit EPC is 10 jaar geldig.
​
EPC eensgezinswoningen
Een gesloten bebouwing heeft 2 (of soms 3) aangrenzende gevels; een halfopen bebouwing heeft er één en een open bebouwing staat helemaal vrij.
Het EPC voor deze woningen wordt op dezelfde wijze opgesteld. Alleen moeten meer gevels in acht genomen worden bij een open bebouwing dan bij gesloten bebouwing.
-
Nodig wanneer een eenheid te huur wordt aangeboden
-
Nodig bij elke notariële overdracht in volle eigendom
-
Nodig wanneer bij verkoop, het bestaande EPC dateert van voor 2019
-
Is uw woning jonger dan 10 jaar, dan mag u ook het EPC Bouw gebruiken bij verkoop of verhuur indien beschikbaar
-
Dit EPC is 10 jaar geldig
EPC klein niet-residentieel
Het energieprestatiecertificaat (EPC) voor kleine niet-residentiële eenheden (EPC kNR) geldt ruwweg voor gebouweenheden met een bruikbare vloeroppervlakte < 500 m² en die niet bestemd zijn om te wonen. Bijvoorbeeld: horeca- of handelszaak, klein kantoor, praktijk, B&B, …
Dit EPC vermeldt de energiescore en bevat concrete aanbevelingen om de gebouweenheid energiezuiniger te maken.
Vanaf 2023 kan de gebouweigenaar ervoor kiezen om een EPC voor niet-residentiële gebouwen (EPC NR) op te laten maken in plaats van een EPC kNR. In de meeste gevallen is het EPC kNR de beste optie.
-
Geldigheid: 10 jaar of tot wijziging bestemming
-
Verplicht: bij verkoop, overdracht of verhuur
-
Bijzonderheden: ook de verlichting wordt meegenomen bij de berekening van de energiescore