Ons Stappenplan
De asbestinventarisatie moet worden uitgevoerd door een gecertificeerd ADI (asbestdeskundige inventarisatie). Asbestdeskundigen volgen een verplichte opleiding en moeten hiervoor geslaagd zijn in het examen. De gecertifieerde ADI van Verbo Advies genoot deze intensieve opleiding. Bij de inspecties en inventarisaties wordt strikt het inspectieprotocol van de OVAM gevolgd. Hieronder vindt U de stappen tot het verkrijgen van een geldig attest:
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Prijsofferte
Via het online formulier vraagt u een offerte aan voor uw asbestattest. U kunt ons natuurlijk ook contacteren via de contact pagina. U beschrijft zo goed mogelijk het te inventariseren pand en bezorgt ons alle documenten (bouwplannen, bestekken, facturen, , ...) die van belang kunnen zijn om een volledig beeld te krijgen van de situatie. Op basis van de gegevens die wij ontvangen via ons contactformulier stellen we een op maat gemaakte offerte op.
Opdracht
Bij akkoord van deze offerte, wordt er overgegaan tot het invullen van de opdrachtovereenkomst. Hierin bevestigt u als eigenaar de opdracht aan de asbestdeskundige om een asbestinventaris op te maken voor het verkrijgen van het asbestattest. Deze opdrachtovereenkomst is verplicht en is gebaseerd op de template opgemaakt door OVAM.
Indien u akkoord gaat met ons voorstel, ondertekent u de offerte en het opdrachtformulier. Vervolgens bezorgt u deze documenten aan ons. Het opdrachtformulier wordt deels ingevuld door de eigenaar en deels door de asbestdeskundige. De asbestdeskundige staat de eigenaar bij indien hij vragen heeft.
Vooronderzoek
De laatste stap vóór het plaatsbezoek is het verplichte vooronderzoek. De asbestdeskundige bestudeert de aangeleverde documentatie (kadastrale legger, bouwplannen, bestekken, facturen, …) over de te inspecteren woning. Dat kan helpen om inzicht te verschaffen in de aard van het gebouw en staalname uit te sluiten (als dit in het verleden al gebeurde). Hoe meer informatie, hoe efficiënter onze asbestdeskundige zijn bezoek kan uitvoeren.
Plaatsbezoek
Na afspraak komen we op een onderling overeengekomen tijdstip langs voor een grondige rondgang om ter plaatse de asbesthoudende materialen op te sporen in alle ruimtes en constructies, die een risico kunnen vormen bij het dagelijks gebruik van het gebouw. Het is belangrijk dat de deskundige toegang krijgt tot de volledige woning en dat de deskundige op een veilige manier zijn onderzoek kan doen. Indien bepaalde delen niet toegankelijk zijn, zal dit leiden tot een onderzoeksbeperking en kan de deskundige geen attest opmaken. Hierdoor kande verkoop van het pand mogelijk vertraging oplopen.
Zijn we zeker dat bepaalde materialen asbest bevatten, dan worden deze materialen opgelijst en aangeduid op de plannen in het rapport. Zijn we niet direct helemaal zeker, dan noemen we deze materialen asbestverdacht en zal er een staalname gebeuren, om aan te tonen dat een asbestverdacht materiaal al dan niet asbest bevat.
TIP : Zorg ervoor dat eventueel aanwezig asbestafval (resten golfplaten bijvoorbeeld) voorafgaand aan het plaatsbezoek verwijderd is.
Staalname
We nemen stalen van sommige asbestverdachte materialen en de verplichte monsterafname bepaald door het inspectieprotocol. Vaak kan alleen een laboanalyse met zekerheid bepalen of het materiaal asbesthoudend is of niet. Voor de monstername moet dan een stukje van het verdacht materiaal verwijderd worden. Er kan een beperkte beschadiging optreden inherent aan monstername, dit wordt echter niet beschouwd als destructief onderzoek. Dit gaat over kleine monsternames die zoveel mogelijk op niet zichtbare plaatsen worden genomen. Bij het opstellen van een destructieve asbestinventarisatie kan het wel noodzakelijk zijn om beschadigingen aan te brengen, in de zoektocht naar verborgen asbest-toepassingen. Voor een standaard asbestinventarisatie is dit echter volledig uitgesloten. Er moeten verplicht foto’s genomen worden van het staalname punt. Deze worden uiteraard genomen met respect voor uw privacy.
Onze deskundige zal staalname altijd uitvoeren in samenspraak met U.
Analyse
De stalen worden geanalyseerd door een FOD WASO-erkend laboratorium. Na ontvangst van de laboresultaten worden alle ontbrekende gegevens in de databank ingevuld en worden conclusies en eventuele opmerkingen en/of adviezen geformuleerd.
Attest
Wij rapporteren de inspectiegegevens via een databank van de OVAM en op basis hiervan levert de OVAM een asbestattest af. Het asbestattest bevat informatie over de locatie, hoeveelheid en staat van het asbest in het gebouw. Het attest vermeldt tevens of er maatregelen moeten worden genomen om de aanwezige asbest te verwijderen of te beheersen.
Wat als er asbest wordt aangetroffen?
Als er asbest in uw woning aangetroffen wordt, dan neemt U dit best ernstig op. Het is belangrijk om uzelf en anderen te beschermen. Afhankelijk van de hoeveelheid en de staat van het asbest, kunnen er verschillende acties ondernomen worden.
Asbest in huis hoeft echter niet tot paniek te leiden. Het vraagt wel de nodige voorzorgsmaatregelen. Het is belangrijk te weten wat mag en niet mag. Wanneer laat U het beter over aan professionelen en waar kunt U met het asbesthoudend materiaal terecht.
​
Geen reden tot paniek dus. Asbest wordt namelijk pas gevaarlijk als de vezels in de lucht vrijkomen. Materiaal dat niet beschadigd is, kan dus behouden blijven. De kans dat U van een beperkte blootstelling ziek wordt is heel erg klein. De kans dat U kanker krijgt, wordt groter als U langdurig (maanden tot jaren) veel asbestvezels inademt.
Als het asbest niet beschadigd is en het zich in een afgesloten ruimte bevindt waar niemand bij kan, dan kunt U ervoor kiezen om het asbest te laten zitten en het regelmatig te laten controleren. Wanneer het asbest beschadigd is of zich in een ruimte bevindt die voor mensen toegankelijk is, dan moet het verwijderd worden door een gespecialiseerd bedrijf.
Wist U trouwens dat er een tool van de Vlaamse Overheid bestaat om alle info over uw woning, zoals bijvoorbeeld een asbestattest, te centraliseren? Meer info erover vind u hier.